hits

SLIK DYRKER DU EGNE ØKOLOGISKE GRØNNSAKER

Hei,

våren er litt sen i år - det har snødd sent i april og varmen har latt vente på seg. Nå velger jeg å tro at mulighter for nattefrost og snø nå er borte. Helgen byr på varierende vær og noe regn her på Østlandet. Hva er vel bedre å bruke litt tid på å så og plante egne ekologiske grønnsaker. Det er litt sent å starte med å så frø nå - men fór sent er det ikke. 

Du trenger ikke å ha store hageflekken for å dyrke frem dine egne økologiske grønnsaker. Faktisk trenger du ikke å ha hage i det hele tatt. Du kommer veldig langt med en solrik balkong eller en varm vinduskarm. Der kan du dyrke ting som ikke trenger så veldig stor plass, som salat, ruccola, sukkerterter, urter eller tomater.

Begynn med å bestemme deg for hvilke grønnsaker og/eller urter du vil dyrke. Gjør det enkelt og ikke velg for mange ulike typer hvis det er første gang du skal dyrke. Noen grønnsaker, som salat og grønne bladgrønnsaker, trenger ikke å forsåes. Disse kan du bare så direkte i jorda og høste av etterhvert som de blir klare. Økologiske frø kan du bestille på solhatt.norunabergsfroer.sebingenheimersaatgut.deorganiccatalogue.comlindbloms.se eller på froebutikken.dk. Hagesentre har ofte noen økologiske frøsorter de også. ( Handler du for under kr 350 inkludert frakt trenger du ikke å betale toll)

Hvis du vil unngå å så i plastpotter, kan du lage dine egne potter av avispapir (rull dobbelt lag med avispapir rundt et smalt glass eller flaske, brett inn bunnen og knyt eventuelt en hyssing rundt papiret før du fjerner glasset) eller bruke avskårne pappkartonger, tomme eggekartonger eller liknende. Økologisk blomsterjord får du på gartnerier, hagesentre og i blomsterbutikker.

Fyll pottene med jord og så frøene etter anvisning på pakkene. Dekk til med mørk plast og sett pottene et lunt sted. Når frøene begynner å spire, tar du av plasten og setter pottene i en lys, men sval vinduskarm. Hold jorden jevnt fuktig, men pass på så du ikke drukner frøene og spirene helt når du vanner.

Når været er blitt varmt nok kan du plante dem ut i kjøkkenhagen eller i store krukker eller kasser på balkongen. Husk å herde plantene først ved å la de stå noen dager i skyggen ute, før du planter dem i jorda Har du hverken hage eller balkong går det også dyrke de frem i vindusposten.

Her finner du flere tips: https://matogjord.wordpress.com/dyrkselv/Photo: http://diana212m.blogspot.no/2013/02/winter-blues-remedy.html

 

#økologiskegrønnsaker #dyrkeselv

 

2 kommentarer

Freshsister

28.05.2017 kl.12:49

Kjempegod idé og vakre bilder! Fantastisk, takk<3

sisselgu

29.05.2017 kl.15:11

jupp jeg skal begynne å dyrke mitt eget

ta gjerne en titt på min blogg og dagens innlegg

På Rett Hylle

Sissel

Skriv en ny kommentar

Husmorskolen

Husmorskolen

52, Ski

Jeg blogger om hvordan du kan holde orden i hjem og hode. Jeg ønsker å inspirere til små forandringer i hjemmet ditt, som gjør livet litt enklere. Husmorskolen gir tips, råd og kunnskap om de huslige oppgavene.

Kategorier

Arkiv