hits

IKKE VÆR I SOLEN MER ENN 5 MIN - SJEKK UV VARSELET.

Sol og sommer. Det er så deilig.

Noen ganger er det lett å glemme at solen i Norge kan være like sterk som på GranCa eller andre steder nærmere ekvator.

UV-strålingen varierer med hvor høyt solen står på himmelen, tykkelsen på skydekket, ozonlaget og eventuell luftforurensning. Snø reflekterer sollys og øker dermed UV-strålingen. Vann og lyse flater gir også en del refleksjon. I Norge er UV-strålingen høyest om sommeren midt på dagen mellom kl. 12 og 15.

Utsettes vi for høye UV-nivåer eller mye UV kan det føre til solforbrenning, raskere aldring av huden, nedsatt immunforsvar, hudkreft, snøblindhet og utvikling av øyesykdommen grå stær.

Hva er sammenhengen mellom UV-stråling og ozonlaget?

UV-strålingens intensitet bestemmes blant annet av tykkelsen på ozonlaget. Når ozonlaget tynnes ut, blir jordens overflate utsatt for flere av de kortere bølgelengdene som skader levende organismer. Hvis ozonlaget brytes ned med 10 %, kan vi regne med minst 10 % høyere stråling. (for noen deler av UV-B er det mer )

Ozonlaget varierer naturlig som følge av normal meteorologi og naturlige kjemiske prosesser. På våre breddegrader er ozonlagets tykkelse normalt tynnest i oktober/november (ca 270 DU) og tykkest i mars/april (ca. 400 DU). I tillegg til dette kan kortidsvariasjoner spesielt om våren være store (+/- 20% i løpet av en dag). Slike variasjoner skyldes meteorologiske fenomener. Flere av de siste vintrene har det imidlertid forekommet menneskeskapt forurensning som har forrykket denne balansen slik at man kan oppleve meget lave ozonverdier også på vårparten. Dette skyldes en kombinasjon av lave temperaturer i stratosfæren og økte mengder av ozonødeleggende stoffer.

Det er ofte lurt å sjekke UV varsel slik at man vet hvor høyt høy solfaktor man bør bruke og hvilke forhåndsregler man ble ta.

Du kan bruke dette : UV VARSEL

Og du? Husk også å bruke solfaktor selv når det er overskyet.

Som du ser av UV varselet kan solen bli så sterk at du ikke kan være mer enn fem minutter uten å få solskade. Så solkrem er alfa og omega.

LURMAN: WEAR SUNSCREEN

elsker denne videoen, stadig like aktuell.

Slik har vi det her, her jeg er akkurat nå. Men ingenting slår norsk sommer. Helt ærlig.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Husmorskolen

Husmorskolen

52, Ski

Jeg blogger om hvordan du kan holde orden i hjem og hode. Jeg ønsker å inspirere til små forandringer i hjemmet ditt, som gjør livet litt enklere. Husmorskolen gir tips, råd og kunnskap om de huslige oppgavene.

Kategorier

Arkiv