hits

100 TING DU KAN GJØRE I HELGEN HELT GRATIS

Hei,

Har funnet en liste jeg brukte lang tid på å lage. Skulle spare 50.000 kr på kortest mulig tid. Det fikk meg til å tenke, hvis jeg ikke hadde penger til å gjøre noe i fritiden min hva skulle jeg da gjøre. Jeg begynte å skrive ned, google og lage liste. Nå er det på tide og dele den på nytt. Her er 100 ting «alle» kan gjøre - helt gratis. God helg!

1.Gå på biblioteket - du kan låne bøker, spill, cd, dvd, magasiner og lese aviser gratis. Følg ditt lokale bibliotek på Facebook og følg med på når de har arrangementer, disse er også gratis.

2. Bestem deg for å gjøre yoga hver dag i 30 dager. Det er fordel med yogamatte og håndkle. Kle deg i ledige klær og følg Adrianne 30 days yoga challenge på Youtube

https://youtu.be/oBu-pQG6sTY

3. Ta en skogtur - gjerne offroad. Dette synes vi er spennende. Vi velger steder vi ikke har gått før ( og har med GPS) så går vi utenfor stier. Klatrer opp fjellskråninger og nedblåste trær, hopper over bekker, kjemper oss gjennom kratt. Vi bestemmer på forhånd hvor målet er og forsøker å komme oss dit uten å gå på de vanlige stiene.

4. Bruk strendene også utenom sommeren. På fine dager kan du ta med deg tusj eller maling - finn steiner du kan pynte og lag en liten installasjon til glede for andre og deg selv. Ta bilde og legg det på insta. Ta med deg rake og rydd på stranden, plukk søppel og lag din «egen» plass klar til sommer´n. Samle drivved, steiner og skjell - lag noe fint når du har tid og lyst.

5. Gå på besøk til noen - en i familien, en venn eller noen andre du kan glede ved å stikke innom. Helt ubedt og helt overraskende. For flere uventede besøk i 2017. Ikke vær redd for å komme uanmeldt! (Jeg skriver dette, men er veldig lite flink til dette selv? bør bli flinkere her altså)

6. Bruk Facebook til å annonsere når det er noe du trenger eller har lyst på. Jeg har ikke gjort dette selv men ser hvor effektivt det kan være. Typ: « Jeg og barna kunne tenkt oss en tur på fjellet en helg - noen jeg kjenner noen som kunne tenke seg å låne bort hytta si. Til gjengjeld kan jeg: vaske huset ditt, bake brød, strikke en genser»

7. Byttelåne ting: Bruk igjen sosialemedier og annonser. Hva kan man byttelåne: bolig (til ferie) verktøy, campinutstyr, sportstyr. Ikke være redd for å spørre - de fleste liker å hjelpe til. Med delingsøkonomien så sparer alle penger og vi sparer miljøet.

8. Bare litt sulten. Dra innom et supermarked - på fredager har de smaksprøver på forskjellige stands. Smak deg igjennom butikken og saml inspirasjon og oppskrifter.

9. Følg med på hjemmesiden til kommunen du bor i. Bli med på gratis arrangementene. Dette varierer veldig fra kommune til kommune. Men stortsett alle kommuner har noe.

10. Bli frivilling hos Røde Kors:

Frivillig innsats er avgjørende for at samfunnet kan utvikle seg. Røde Kors har mange aktiviteter der du kan gjøre en innsats. Hos oss tilbys du god opplæring så du blir trygg i rollen som frivillig. Gå til denne siden for mer info:

https://www.rodekors.no/bli-frivillig/

11. Bli frivillig hos Redd Barna:

For å bli aktiv som frivillig må du delta på et informasjonsmøte. Der vil du får informasjon og mulighet til å melde deg på de ulike aktivitetene. Gå til denne siden for mer info:

https://www.reddbarna.no

12. Bli frivillig hos Frelsesarmeen.

Frelsesarmeen har mange ulike oppgaver som passer for en frivillig Tilbudene til frivillige er mange.Rundt om i landet har vi mange frivillige. Korpsene/ menighetene / tiltakene trenger enda flere frivillige, men alle de forskjellige oppgavene finnes ikke i alle byer. Ta gjerne kontakt. Vi trenger ledsagere for blinde, frivillige til Home Start som er et mor/barn prosjekt, slumstasjoner / velferdssentre, rusomsorgen, eldreomsorgen, besøkstjeneste mm. Korpsene / menighetene våre trenger også frivillige til barne- og ungdomsarbeid og mange praktiske oppgaver osv. Oslo slumstasjon har fortsatt behov for tolker, så bor du i Oslo og snakker følgende språk spansk, portugisisk, bulgarsk, rumensk,ungarsk eller andre språk så ta gjerne kontakt. Vi ønsker at alle frivillige skal ta et kurs hvor de bl.a. får informasjon om det å være frivillig i Frelsesarmeen og hvor Frelsesarmeen trenger frivillige. Ny dato kommer snart. Gå til denne siden for å melde deg på:

FRELSESARMEEN http://www.frelsesarmeen.no/no/vart_arbeid/frivillig_arbeid/

13. Ta en tur til Operahuset.

Det er flott akritektur og gratis entré. Oslos operahus ligger rett ved fjorden, og minner om et isfjell der det reiser seg skrått opp fra vannkanten. Besøkende inviteres til å gå en tur på taket og nyte panoramautsikt over Oslo og Oslofjorden, året rundt. Store vinduer på gateplan gir glimt inn i en spennende verden av aktiviteter på de mange verkstedene. Interiøret er i bølgende eik og marmor. Hovedscenen er husets hjerte og formet som en hestesko og denne utformingen er ut fra akustiske hensyn. Operahuset er tegnet av det verdenskjente arkitektkontoret Snøhetta, som har mottatt flere prestisjetunge priser. Følg med på Facebook for gratis arrangement: https://www.facebook.com/pg/operaen/events/?ref=page_internal

Gå en tur i området rundt. Til Sukkerbiten, Folkebadet - ha med deg kaffe på termos og nyt noe av det beste Oslo har å by på

14. Ta en tur til Botanisk Hage - gratis entre.

Stor hage på Tøyen fylt med botanisk mangfold og variasjon. Det meste av hagen er lagt ut som arboret, og i systematisk avdeling finnes ca. 1800 forskjellige planter ordnet i familier og slekter. Urtehagen viser medisin-, krydder- og andre nytteplanter, i alt 300 arter. Fjellhagen med ca. 1700 arter viser både norske og utenlandske fjellplanter, bl.a. fra Kaukasus. Osloryggen viser planter fra Indre Oslofjord - bl.a. den spesielle Oslosildren. Dufthagen er et tilbud spesielt for synshemmede og rullestolbrukere. Duftplantene er plantet i oppbygde bed, tekstet også med blindeskrift. Oldemors hage tar vare på og viser gamle, norske hageplanter og skal bidra til å spre disse til nye og gamle hager. Anlegget er tilrettelagt som en sansehage for personer med demens. I Victoriahuset og Palmehuset finner du planter fra tropiske og tempererte strøk. Her finner du også en utstilling om plantenes evolusjon med bl.a. konglepalme. I tillegg finner du også organiske skulpturer laget av den britiske kunstneren Tom Hare. Veksthusene er åpne tirsdag-søndag kl. 11-16.

15. Ta turen til Filmmuseet.

Museum med en unik samling objekter fra norsk og internasjonal filmhistorie. På Filmmuseet kan du oppleve de første filmene som ble vist i Oslo i 1896, og i museets egen kinosal vises både historiske filmer fra andre tidsepoker og nye norske kortfilmer. Filmens opprinnelse er dokumentert gjennom autentiske, optiske leketøy og gamle filmapparater. Filmmuseet rommer også kostymer båret av store filmstjerner, temaseksjoner med animasjon, reklame, filmsensur, samt en quiz-stasjon og noen av norsk films viktigste rekvisitter og skikkelser - deriblant tanntrollene Karius og Baktus. For info om åpningstider og adresse: http://www.nfi.no/filmkunnskap/filmmuseet

16. Ta turen til Vigelandsparken / Frognerparken.

Vigelandsparken er en av Norges mest besøkte attraksjoner, med over en million besøkende hvert år. Sammen med Frognerparken er skulpturparken et yndet utfluktsted for byens befolkning. Her kan du se over 200 skulpturer laget av Gustav Vigeland (1869-1943), deriblant kjente statuer som Sinnataggen, Monolitten og Livshjulet. Det er også Vigeland som har tegnet selve parken - et severdig skaperverk med menneskelig innhold. Åpen døgnet rundt, året rundt.

17. Besøk Ekebergparken.

Skulptur- og kulturminnepark med en sterk internasjonal kunstsamling omgitt av vakker natur med mange spektakulære utsiktspunkt. Parken er åpen hele døgnet, og det er gratis å besøke den. Last ned gratis PDF brosjyre for barn og unge http://ekebergparken.com/files/ep_skolefolder_150x200_web_1.pdf 18.

Besøk Akershus Festning.

Akershus festning er et spennende sted midt i Oslo sentrum; her kan du utforske byens historie eller nyte en varm sommerdag i solen. Akershus slott og festning ble påbegynt i 1299 av Håkon V, og fullført i løpet av 1300-tallet. Middelalderborgen hadde en strategisk beliggenhet ytterst på Akersneset, og har motstått mange beleiringer gjennom tidene. Under Christian IV (1588-1648) ble borgen modernisert og innredet som renessanseslott. Borgen forfalt betydelig gjennom 1700-tallet, og først i 1899 tok man fatt på restaureringsarbeidet.

19. Besøk Norsk Tollmuseum. Lite museum som gir et historisk bilde av Tollvesenets rolle i Norge gjennom 350 år. Museet har også utstillinger med smuglergods fra kjente beslag. For info om åpningstider og adresse:

20. Ta en tur til Drøbak og besøk Tregaardens Julehus som er åpent året rundt. Stort utsalg av julepynt og juleartikler - Tregaardens Julehus har har det meste av julepynt, lysestaker, servietter, nisser, julemus, duker og lys. Skandinavias eneste helårsåpne julehus inneholder også Julenissens Postkontor, der du kan få stemplet posten med Julenissens offisielle «nisse-stempel". Det er gratis å se.

21. Besøk Oslo Rådhus.

Oslo rådhus sto ferdig i 1950, og er kjent for sin rike utsmykning utført av landets største kunstnere. Bygningen har store aulaer og festlokaler. Rådhusets klokkespill er en viktig del av byggets identitet, og teller 49 klokker. Ritornellene spilles 18 timer i døgnet, og på den første onsdagen i hver måned er det klokkespillkonsert kl. 13.

22. Dra til Norsk tryllemuseum ved Aker Brygge. Museumet har kun åpent søndager, men det er helt gratis og så har de også eget trylleshow kl 14:00!

23. Ta glassheisen opp til toppen av Oslo Plaza. Suveren utsikt over byen. Men hopp over å kjøp noe i caféen - det er dyrt.

24. På Litteraturhuset har de et åpent barnerom hver lørdag. Her kan ungene leke, lese og være med på fortelle- og sangstund. I naborommet Nedjma er det familiekafé. Av og til er det også konserter eller annen underholdning i familiekafeen, og enkelte lørdager kommer forfattere på besøk til barnerommet og leser fra bøkene sine Følg de på Facbook her: https://www.facebook.com/litteraturhuset/?fref=ts

25. Besøk en av byens lekeplasser. Noen av de beste er den på Ekeberg (ved siden av EKT Besøksgård), Sofienbergparken og borgen i Frognerparken. Spesielt de to siste kan være ganske godt besøkt i helgene.

26. Ta med skøytene og besøk Narvisen skøytebane i Spikersuppa. Det finnes flere steder man kan stå skøyer i Oslo, men det er en spesiell stemning å stå på skøyter midt på Karl Johan. Det er gratis å benytte banen

27. En annen favoritt blant bofaste Oslofolk er å mate fuglene ved Østensjøvannet. Dette er et av Norges største fuglereservat med ca 210 forskjellige fuglearter (en del trekkfugler).

28. Gå langs Akerselva. Tvers gjennom Oslo, fra Maridalsvannet til Oslofjorden, renner Akerselva ? et yndet rekreasjonsområde med en levende historie. Elven er åtte kilometer lang, og passerer fossekraft, bade- og rekreasjonsområder, fiskeplasser, skogområder og dyre- og planteliv på veien. Den mest spektakulære fossen ligger ved Hønse-Lovisa hus ved Beierbrua. Andre kjent attraksjoner knyttet til elva er bl.a. Bjølsen Valsemølle, Lilleborg Fabriker, Aamot bru, Hønse-Lovisas hus og Nedre Foss. Du kan lese mer om Akerselva og turmulighetene i området i Oslo kommunes gratis turguide til Akerselva med kart (pdf).Elven har status som verneverdig kulturområde.

29. Gå på markeder. MarkederMarkeder er fine hvis du vil treffe folk. Hver lørdag og søndag fra mars til desember er det brukt- og antikkmarked på Vestkanttorget på Majorstuen, og på Grünerløkka strømmer folk til loppemarkedet i Birkelunden hver søndag. Finn lokale markeder. Se og nyt folkelivet.

30. Nasjonalmuseet - Arkitektur. Arkitekturmuseum som viser basistustillingen Byggekunst samt skiftende utstillinger som spenner fra samtidsarkitektur til historiske emner. Museets samling omfatter tegninger og fotografier, samt modeller og gjenstander.Hovedbygningen ble tegnet av Christian Heinrich Grosch og sto ferdig i 1890 som avdelingskontor for Norges Bank. Bygningen, ombygget og bygget til av Sverre Fehn, er en sammenstilling av klassisistisk og modernistisk arkitektur, et møte mellom Fehn og Grosch - de viktigste norske arkitektene fra henholdsvis 1800-tallet og vår egen tid. Gratis inngang på torsdager.

31. Se film - søk på youtube. Ligger mange filmer ute.

32. Er du i Oslo så hva med en svømmetur eller en runde på isen? Oslo har mange strender både i og utenfor sentrum. Dra til Bygdøy og kast deg i fjorden fra Huk eller Paradisbukta, ta en rask dukkert på Tjuvholmen eller Sørenga, eller ta båt ut til en av de mange øyene. I marka kan du bade i hundrevis av små og store skogsvann. Hvis du besøker Oslo om vinteren, har Oslomarka mil etter mil med oppkjørte og merkede skiløyper. Og får du plutselig lyst til å stå på skøyter midt i Oslo sentrum, er det ikke noe problem ? i Spikersuppa på Karl Johan finner du skøyteis fra desember til februar, og Frogner stadion er åpen fra januar til midten av mars.

33. Ta en tur til Nasjonal museet. Nasjonalgalleriet rommer Norges største offentlige samling av malerier, tegninger og skulpturer. Norges største offentlige samling av malerier, tegninger og skulpturer befinner seg på Nasjonalgalleriet, etablert i 1837. Museet presenterer eldre kunst med hovedvekt på det norske gjennom både permanente og skiftende utstillinger. Den faste utstillingen Livets dans, Samlingen fra antikken til 1950 vises i 2. etasje. Her finnes høydepunkter og nasjonale ikoner fra antikken til midten av 1900-tallet. Her ligger også Munch-salen med flere av Edvard Munchs mest kjente verker. I Eventyrrommet møter du nøkken, prinsesser, troll og andre eventyrmotiver fra museets rikholdige samlinger. I det nye tegnerommet kan du prøve deg frem med myk og hard blyant og la deg inspirere av Gustav Vigelands skulptur Mor og barn (1907), som er plassert midt i rommet. Gratis inngang på torsdager. Inngangsbilletten er også gyldig samme dag på Nasjonalmuseet - Arkitektur og Museet for samtidskunst.

34. Fang Pokemon - her har du de fem beste stedene i Oslo hvor du kan fage Pokemon: https://www.visitnorway.no/reisemal/ostlandet/oslo/topp-5-steder-a-fange-pokemon-i-oslo/

35. Barn vil ha mye glede av en fisketur. Om vinteren kan dere jo prøve isfiske? Dere trenger ikke få fisk heller, bare late som. Turen kan kombineres med å gå i fjæra eller strandkanten for å plukke stein og skjell. De kan tas med hjem og males på. Man kan også finne en brygge å fiske fra. Ta med matpakke og ha det gøy.

36. En telttur er spennende, og du trenger ikke å gå langt. Ta med dere teltet og slå det opp på lekeplassen eller bare i hagen. Har dere ikke telt kan dere lage en hule på terrassen. Har dere mye snø kan dere kanskje sove i en snøhule med ekstra mye klær og varme soveposer?

37. Send en flaskepost, kanskje dere får svar!

38. Plant noe spennende. Forsøk å dyrk frem sitrussteiner - søtpotet, avokadostein, løk, selleri osv. Her er noen tips: http://husmorskolen.blogg.no/1340476424_slik_planter_du_stpot.html

39. Hvis det regner kan du lage piknik på stuegulvet. Finn fram pledd, kjeks og saft. Eller bruk stuebordet som hytte med pledd over. Det er ekstra morsomt når de voksne er med på leken.

40. Lag en egen hytte, båt, borg med pappesker. Mal dem og skjær hull til vinduet. Er pappeskene store kan barna leke h inni dem, og er de små kan bamser og dukker.

41. Bygg en hytte ute i skogen - bruk trær, kvister og greiner som er falt ned. Lag en lavo, gapahuk eller eget bålsted. Det blir som å ha sitt eget sted. Husk å rydd etter dere.

42. Finn fram noen gamle syltetøyglass, hermetikkbokser og glassflasker. Barna kan pynte dem med maling og lignende, og bruke det som penneholdere og lyslykter. Dere kan bruke det som gaver, pynte selv eller selge de.

43. Hjelp noen eldre i nabolaget. Det kan være å ordne i hagen, måke snø, handle. Ring på og spør!

44. Sett på musikk og dans - alle sammen. Syng høyt og ha det gøy.

45. Lek gjemsel i mørket.

46. Lag dukke teater av pappesker og dukker av gamle sokker. Bruk garn til hår.

47. Har dere mye klær barna har vokst fra? Lag loppemarked for ungene i nabolaget. Pengene kan gå til et veldedig formål eller rett og slett til no barna har ønsket seg lenge.

48. Spill kort, yatzy, sjakk bratt spill. Lag egne spill eller kjøp de rimelig på loppemarked.

49. Tegn! Skiv eller lag egne bøker.

50. Hopp tau, strikk, paradis - spill slåball, brentball og boksen-går.

51. Ta en tur til en lokal lekeplass.

51. Lag barkebåter, finn en passende elv eller stor sølepytt.

52. Regner det eller er fullt av slaps, kan dere ta på vanntette klær alle sammen og hoppe i sølepyttene. Ingenting er mer moro enn at de voksne leker, og da blir det ekstra stas når dere selv hopper rundt i pyttene.

53. Sov under åpen himmel

54. Lag en drage Vinden på høsten er perfekt for å fly drage sammen med barna! Hjelp barna med å lage deres egen drage. Et godt tips er å la dem dekorere dragen med klistremerker, tusj og stoffbiter. Her ser du hvordan: http://ndla.no/nb/node/8288

55. Prøve geocaching Geocaching er en moderne form for orientering, der du bruker telefonen for å finne poster som andre legger ut. Dette er en morsom aktivitet for barna ? så ta med en penn og let etter cacher i nærområdet! Det finnes nok flere cacher i nærheten av dere enn dere tror. Her kan du lese mer om geocaching: http://blogg.yellospace.com/2016/06/24/geocaching-sommer/

56. Hør på podcast

57. Lær deg selv å sjonglere - søk på youtube: how to juggle

58. Rydd, vask og tørk støv. Helt gratis og utrolig deilig etterpå.

59. Jogg deg en tur.

60. Skriv testamentet ditt og finn ut hvordan du ønsker begravelsen din skal være.

61. Bli organdonor og si i fra til dine nærmeste.

62. Doner bort legemet ditt til forskning. Les mer om dette her: https://www.med.uio.no/imb/tjenester/publikum/testatorordningen/ og her: https://www.med.uio.no/imb/tjenester/publikum/testatorordningen/ofte-stilte-sporsmal.html

63. Ta bilder - rediger de og del de.

64. Lag en blogg eller vllogg

65. Lær et nytt språk eller noe annet nytt. På internett er det massevis av gratis muligheter å lære noe nytt helt gratis.

66. Praktiser origami - brett game aviser og se på youtube how to-videoer.

67. Lag egne «how to» video

68. Scann gamle bilder og lag album.

69. Lim inn gamle bilder som ikke er i album.

70. Skriv dagbok.

71. Rydd nærområdet for søppel.

72. Forfør partneren din.

73. Omøbler og rearranger hjemmet ditt.

74. Ring noen du ikke har snakket med på lenge.

75. Lag garasjesalg

76. Legg alt du ikke trenger ut på salg. På en lokal Facebookgruppe eller finn.no eller lignende

77. Vask vinduer

78. Vask bilen din - invendig og utvendig

79. Lag kort - som du kan bruke til bursdagshilsner

80.Ta deg en lur.

81. Legg deg i gresset å se på himmelen, skyene, stjernene.

82. Lag engler i snøen, snølykt, snøhule, snøborg, hoppbakke, snøballer. Lag skirenn, snøballkrig eller lysfest.

83. Samle sammen stearinstumper, smelt de og lag nye lys i blikkbokser

84. Finn dit familietre - let og finn.

85. Skriv budsjett, før regnskap og ha orden på økonomien 86. Forsøk meditasjon, lytt til youtube for å lære.

87. Lær deg et trylletriks eller et partytriks

88. Skriv målene dine ned for 2017 og fem år frem i tid.

89. Skriv ned drømmene dine - de store drømmene.

90. Gi massage til noen.

91. Ta deg et fotbad.

92. Rydd i skapene, skuffene og boden

93. Vask sykkelen din, smør den og stell pent med den.

94. Luk i beddet, klipp plenen, rak

95. Stell plantene dine inne - snakk til de og gi de litt ekstra oppmerksomhet.

96. Lag en konto på Pinterest og samle på inspirerende pins

97. Finn noen blogger, les, lær, le og finn insirasjon.

98. Reparer de klærne som er ødelagt, er for store. Stopp sokker - hvordan ser du her: https://www.youtube.com/watch?v=s-pAdx-aUkc

99. Rydd i alle papirene dine - si opp medlemskap på treningssenter, bokklubb, forening etc som du faktisk ikke bruker. Innhent nye tilbud på banktjenestene, forsikring, strøm, tv, data, mobil.

100. Go Dumpster Diving! Her er noen tips: http://www.abcnyheter.no/penger/okonomi/2016/10/17/195249584/13-tips-til-deg-som-vil-prove-dumpster-diving

#100tingdukangjøreheltgratis #sparmensduhar #eviglykke #husmorskolen Kilder: http://www.foreldremanualen.no/2009/01/10-gratis-aktiviteter-for-barn-i-oslo/ https://www.visitnorway.no/reisemal/ostlandet/oslo/gratis-opplevelser-i-oslo/ http://www.klikk.no/foreldre/barn/aktivitet-for-barn-1609518.ece

2 kommentarer

Thea Alana

11.05.2018 kl.14:07

Mange fine forslag :) Ønsker deg en god helg <3

Husmorskolen

11.05.2018 kl.15:41

Thea Alana: Takk! :) så hyggelig at du tok deg tid til å fortelle med det. God helg!

Skriv en ny kommentar

Husmorskolen

Husmorskolen

52, Ski

Jeg blogger om hvordan du kan holde orden i hjem og hode. Jeg ønsker å inspirere til små forandringer i hjemmet ditt, som gjør livet litt enklere. Husmorskolen gir tips, råd og kunnskap om de huslige oppgavene.

Kategorier

Arkiv