hits

SLIK PUSSER DU BUNADSØLVET

Er sølvet blitt mørkt av oksidering, kan du vaske bunadsølvet selv. Bruk da en liten, myk børste eller klut og varmt såpevann. Tilsett noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Dette vil friske opp glansen i bunadssølvet. Etter en del år trenger gjerne sølvet en grundigere oppussing som du kan få gjort hos noen gullsmeder.

– Bruk aldri sølvdipp beregnet for annet sølv, dette vil ødelegge bunadssølvet og gjøre det matt og glansløst i fargen over tid.

– Ha aldri gummistrikk eller skumgummi i nærheten av der sølvet blir oppbevart. Dette vil få sølvet til å oksidere og bli mørkt.

Påsydd sølv kan du pusse på bunaden ved å bruke en plate som er beregnet på dette. Denne beskytter stoffet mot pussemiddel.

Tips til vask av skjorten.

Hvite bunadsskjorter er enkle å vaske, men husk: jo før du tar flekken, dess bedre. Du bør derfor vaske skjorten hver gang du har brukt den for at den skal holde seg så fin og hvit som mulig.

Mange bunadskjorter kan vaskes i maskin på program for håndvask. Lin skal ikke vaskes på over 60 grader. Hvis skjorten er brodert med farget garn i silke eller ull, må hele skjorten vaskes forsiktig og ikke bløtlegges – da kan fargene blø og skjorta blir ødelagt hvis den blir liggende for lenge i vann.

Har du fått en flekk på bunadsskjorten som har sittet der en stund er så hell på litt flytende Omo eller Blenda, gni det inn i stoffet og la det virke i en halvtime, før du vasker den på vanlig måte.

Vask skjorten rett etter bruk. Skjorten blir vanskeligere å få ren hvis den ligger skitten lenge. Men ikke stryk den før du pakker den vekk, det fører bare til at den gulner.

Har skjorten begynt å gulne, bør du først vaske for å se om gulningen går bort. Dersom dette ikke hjelper, kan du henge den ut i sollys eller legge den på snøen i sola for bleking. Den må ikke blekes lenge eller ofte, for sollyset svekker fibrene.

Husk, ikke stryk en skitten skjorte. Da blir skitten enda vanskeligere å få bort.

Vask den i dag om den ikke er ren. Om et par dager forteller jeg hvordan du stryker den. Jeg lover.

#strykebunad #slikstrykerdubunaden #vaskbunad #husmorskolen #strykebunadskjorte #17.mai

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Husmorskolen

Husmorskolen

52, Ski

Jeg blogger om hvordan du kan holde orden i hjem og hode. Jeg ønsker å inspirere til små forandringer i hjemmet ditt, som gjør livet litt enklere. Husmorskolen gir tips, råd og kunnskap om de huslige oppgavene.

Kategorier

Arkiv